Kevään merkkejä ja vesi nokkuu räystäiltä

Kevään merkkejä ja vesi nokkuu räystäiltä

Talven taittuessa kevääksi ja lämpötilan noustessa plussan puolelle alkaa kevät. Varma merkki tästä on myös se, että vesi alkaa nokkua talon räystäiltä. Pian kaikki lumi sulaa ja poistuu silmistämme, kun se muuttuu vedeksi.

– Mutta minne se lumi meni, kysyi tyttöni jo muuta vuosi sitten.

Aikuiset tiedämme, että vettä siitä tuli ja se virtasi pois. Olemme helposti siinä uskossa, että vesi menee itsestään oikeaan paikkaan, mutta oikeasti vesi menee sinne, minne sen on helpoin päästä.

 

Oletko tarkastanut viime vuonna toimiiko talosi sadevesijärjestelmä? Sen tarkoituksena on ohjata sadevesi sekä sulamisvedet pois talosi rakenteista ja läheisyydestä. Syksyisin, lehtien putoamisen jälkeen, on syytä tarkastaa, että rännikourut ovat tyhjät ja sadevesikaivot ovat vapaana puista irronneesta aineksesta. Muuten vaarana on sadevesijärjestelmän tukkeutuminen ja veden jääminen talosi läheisyyteen, ja pahimmassa tapauksessa tämä voi aiheuttaa kosteusvaurioita talosi perustuksiin sekä seiniin.

 

Itse olen sitä mieltä, että viime vuosina paljon puhutut kosteus- ja homevauriot uusissakin taloissa johtuvat pitkälti rakennusvirheistä. Mutta se mitä jokaisen pitää tehdä vähintään vuosittain, on katon kunnon tarkastaminen silmämääräisesti sekä rännien ja sadevesikaivojen tyhjentäminen lehtimoskasta. Hyvinkin rakennetussa talossa nämä asiat kannattaa hoitaa, jotta aurinko hymyilisi asukkaille ja omistajille joka kevät.